Wie zijn schulden niet binnen het afgesproken betalingstermijn betaald, kan te maken krijgen met een incassobureau. Het incassobureau wordt ingeschakeld door de schuldeiser en int namens hen de schulden, daar komen incassokosten bij kijken. Deze kosten worden verhaald op de schuldenaar. Lees hier wat u moet doen, mits er onterecht een incassobureau ingeschakeld is.
1. Wat mag een incassobureau?
Zoals gezegd is een incassobureau een bedrijf dat als tussenpersoon werkt tussen schuldenaar en schuldeiser. Het incassobureau gaat namens de schuldeiser de schulden proberen te innen. Omdat incassobureaus meer ervaring en expertise hebben binnen dit vakgebied weten ze vaak welke stappen ze moeten ondernemen. Een incassobureau heeft geen wettelijke status zoals een deurwaarder dat heeft. Het volgende mag een incassobureau wel doen:
- Contact via mail opnemen
- Telefonisch contact opnemen
- Als tussenpersoon handelen
- Extra incassokosten in rekening brengen
- Aanmaningen of sommaties versturen
- Betalingsregelingen opstellen
2. Wat mag een incassobureau niet?
Omdat een incassobureau geen wettelijke status heeft, heeft het een paar restricties. Een deurwaarder en incassobureau hebben hetzelfde doel, maar andere mogelijkheden. Zo mag een incassobureau het volgende niet:
- Officiële documenten als een dagvaarding uitbrengen
- Dreigen met officiële documenten
- Beslag leggen op goederen of geld
- Te werk gaan zonder dat er een aanmaning verstuurd is
Klik hier voor meer informatie over het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder.
Kies er altijd voor om een eventuele afbetalingsplan schriftelijk op te stellen. Hierdoor kader je juridische aspecten ook direct af bij een eventueel verder incassoproces.
3. Onterecht een incassobureau ingeschakeld, wat nu?
Als er onterecht een incassobureau is ingeschakeld kunt u een paar dingen doen. Allereerst is het belangrijk om na te gaan of het incassobureau wel echt onterecht is. Stel uzelf deze vragen:
- Heb ik een betalingsherinnering ontvangen?
- Heb ik het betalingstermijn overschreden?
- Heb ik na de betalingsherinnering na 14 dagen nog niet betaald?
- Heb ik wat besteld bij deze leverancier?
- Klopt de rekening?
Als blijkt dat al deze vragen kloppen, dan is de inschakeling van het incassobureau waarschijnlijk terecht geweest. Mochten enkele vragen niet kloppen dan kunt u de volgende stappen ondernemen:
- Indien er geen aanmaning is verstuurd, hoeft u geen incassokosten te betalen. U moet wel de openstaande schuld betalen.
- Indien u te laat bent met betalen en u bent wel van plan te gaan betalen, neem dan contact op met de schuldeiser. Kunt u de schuld niet in ene betalen? Probeer dan een betalingsregeling te treffen, hierin wordt de schuld opgedeeld in termijnen.
- Als u een aanmaning ontvangen heeft en na twee weken nog niet betaald heeft, raden wij u aan contact op te nemen met het incassobureau. Er kan sprake zijn van een misverstand en door contact op te nemen met het incassobureau kan er wellicht wat geregeld worden.
- Als u niet besteld heeft bij de leverancier, maar u krijgt wel betalingsherinneringen, dan is het verstandig dat u laat weten aan de leverancier dat u niks besteld heeft. Dit probleem is bekend en heet webwinkelfraude. Soms is het noodzakelijk om een juridische partij in te schakelen om u hierbij te helpen.
- Ook als de rekening niet klopt, doet u er verstandig aan dit te melden bij de schuldeiser. Bespreek met elkaar waarom iets niet klopt en wat de gevolg stappen zijn.