Aanmaning

Wat is een aanmaning?

Een aanmaning is een schriftelijke sommatie waarin de schuldenaar (debiteur) verzocht wordt om zijn verplichting na te komen. De schuldeider stelt dan een nieuwe termijn vast waarin de verschuldigde betaling voldaan moet worden. Een aanmaning kan ook door een incassobureau of gerechtsdeurwaarder worden gestuurd. Een aanzegging is een aankondiging van een (juridische) actie in een schriftelijke vorm, evenals een aanmaning.

De inhoud van een aanmaning

Een typische aanmaning bevat essentiële informatie, zoals het bedrag dat verschuldigd is, de oorspronkelijke vervaldatum van de schuld, de nieuwe vervaldatum na ontvangst van de aanmaning, en de gegevens van de crediteur, inclusief contactgegevens. Daarnaast kan de aanmaning ook informatie bevatten over mogelijke gevolgen als de debiteur niet binnen de gestelde termijn betaalt, zoals het inschakelen van een incassobureau of het starten van een gerechtelijke procedure. Het is belangrijk dat een aanmaning formeel en duidelijk is om eventuele misverstanden te voorkomen.

Wat te doen bij ontvangst van een aanmaning

Als u een aanmaning ontvangt, is het essentieel om deze serieus te nemen. Het negeren van een aanmaning kan leiden tot verdere juridische stappen en extra kosten. Het eerste wat u moet doen, is de aanmaning zorgvuldig lezen en controleren of alle informatie correct is. Als u het eens bent met de schuld en in staat bent om te betalen, is het raadzaam om de betaling zo snel mogelijk te regelen. Als er sprake is van onenigheid over de schuld, kunt u contact opnemen met de crediteur om het probleem op te lossen en mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen.

Op ons incasso blog vindt u interessante artikelen over Aanmaning, of ga terug naar onze online begrippenlijst.

Heeft u nog vragen over Aanmaning, neem dan gerust contact met ons op. Wilt u meer weten over onze incasso en/of juridische diensten? Koning en de Raadt Incasso en Juristen is gespecialiseerd in incassotrajecten. Wij helpen u met het innen van openstaande facturen of uw debiteurenbeheer. Daarnaast bieden wij juridisch advies op gebied van huurrecht, ondernemingsrecht en executierecht.

Koning en De Raadt - Begrippenlijst - Meneer leert in studiekamer
Google-Beoordeling
4.3
Gebaseerd op 15 recensies
js_loader