Wet incassokosten (WIK)

Wat houdt de Wet Incassokosten (WIK) in? Deze regelgeving is in het leven geroepen onder de noemer Besluit Vergoeding voor Buitenrechtelijke incassokosten. In deze wet worden de minimum en vooral ook de maximum bedragen van incassokosten vastgesteld.

Op basis van staffels worden de bedragen vastgesteld.

FactuurbedragPercentage incassokosten
Over de eerste €2.50015% met een minimum van €40
Over de volgende €2.50010%
Over de volgende €5.0005%
Over de volgende €190.0001%
Over de rest van het bedrag0,5% met een maximum van €6.775

Belangrijk om te vermelden is dat in de berekende bedragen niet mag worden afgerond. Bij het berekenen van de incassokosten dien je dus de hele centen te factureren.

Voor zakelijke klanten vervalt de Wet Incassokosten (WIK). Dit houdt kort in dat je richting zakelijke klanten in alle redelijkheid meer dan de wettelijke incassokosten mag berekenen. Leg dit vast in je algemene voorwaarden om misverstanden te voorkomen.

Op ons incasso blog vindt u interessante artikelen over Wet incassokosten (WIK), of ga terug naar onze online begrippenlijst.

Heeft u nog vragen over Wet incassokosten (WIK), neem dan gerust contact met ons op. Wilt u meer weten over onze incasso en/of juridische diensten? Koning en de Raadt Incasso en Juristen is gespecialiseerd in incassotrajecten. Wij helpen u met het innen van openstaande facturen of uw debiteurenbeheer. Daarnaast bieden wij juridisch advies op gebied van huurrecht, ondernemingsrecht en executierecht.

Koning en De Raadt - Begrippenlijst - Meneer leert in studiekamer
Google-Beoordeling
4.5
Gebaseerd op 15 recensies
js_loader