Stuiting van verjaring

Wat is de stuiting van verjaring? Een gerechtelijke procedure kan verjaren. Mocht een procedure door een bepaalde oorzaak stuiten, dan start de gehele wettelijk voorziene termijn voor de verjaring vanaf nul.

De verjaring schulden is in het leven geroepen om schuldenaren te beschermen tegen een schuldeiser die onredelijk lang wacht om zijn recht uit te oefenen.

In Nederland is een verjaringstermijn van twintig jaar voorzien, maar hierop zijn vaak talloze uitzonderingen. Als zzp’er zal je meestal te maken krijgen met een verjaringstermijn van vijf jaar.

De oorzaak kan op verschillende manieren gebeuren;

  • Door de vordering effectief voor de rechter te brengen, door middel van een schriftelijke aanmaning
  • Het erkennen van de schuld door de schuldenaar

Als zelfstandige krijg je meestal te maken met klanten of leveranciers die de overeenkomst niet naleeft. Het is dan belangrijk om schriftelijke een mededeling of aanmaning voor een stuiting op te stellen.

Op ons incasso blog vindt u interessante artikelen over Stuiting van verjaring, of ga terug naar onze online begrippenlijst.

Heeft u nog vragen over Stuiting van verjaring, neem dan gerust contact met ons op. Wilt u meer weten over onze incasso en/of juridische diensten? Koning en de Raadt Incasso en Juristen is gespecialiseerd in incassotrajecten. Wij helpen u met het innen van openstaande facturen of uw debiteurenbeheer. Daarnaast bieden wij juridisch advies op gebied van huurrecht, ondernemingsrecht en executierecht.

Koning en De Raadt - Begrippenlijst - Meneer leert in studiekamer
Google-Beoordeling
4.5
Gebaseerd op 15 recensies
js_loader