Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische zaken) en minister en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) willen de wettelijke betaaltermijn voor grote bedrijven verkorten van zestig naar dertig dagen. Grote bedrijven moeten hun leveranciers in het MKB (midden- en kleinbedrijf) sneller betalen, zodat zij minder snel in financiële problemen komen.
De aanpassing van de betaaltermijn is een gevolg van de evaluatie van de Wet betaaltermijnen grote bedrijven. Deze is op 8 juni naar de Tweede Kamer gestuurd. Afgelopen jaar werd door het kabinet al aangekondigd dat de betaaltermijn van zestig dagen gehalveerd zou worden indien de sector er zelf niet in zou slagen om facturen eerder te betalen.
Evaluatie betaaltermijn 2019
Nu blijkt dat dit inderdaad niet het geval is, wordt de nieuwe regel dus ingevoerd. In 2019 steeg de gemiddelde betaaltermijn van 41 dagen in het eerste kwartaal naar 41,4 dagen in het tweede kwartaal. “Facturen worden steeds later betaald en dat is onwenselijk”. Veel MKB-bedrijven en ZZP’ers komen komen in financiële problemen wanneer zij lang op hun geld moeten wachten. Helemaal is deze tijd van Corona levert dit grote problemen op.
Uit de evaluatie in 2019 bleek ook dat MKB-ondernemers de behoefte hebben aan onafhankelijk toezicht op naleving van de betaaltermijn.
Naar alle waarschijnlijkheid wordt de wetswijziging in het najaar van 2020 in consultatie gesteld. Dit betekent niet dat de wetswijziging direct doorgevoerd wordt, de Eerste- en Tweede Kamer moeten er nog mee akkoord gaan.
Schadevergoeding
Wanneer de nieuwe maatregel in werking wordt gesteld, zullen minder MKB’ers in de problemen komen, verwacht men. Wanneer er niet binnen dertig dagen betaald wordt door debiteuren, hebben leveranciers recht op een schadevergoeding. De juridische- en incassokosten mag men doorberekenen.
MKB Nederland is blij met de voorgestelde wetswijziging. “Hier hebben we heel lang en heel hard voor gepleit”, zegt voorzitter Jacco Vonhof.