Menig ondernemer zal er mee te maken krijgen; openstaande rekeningen worden niet betaald. Maar wat kan hieraan gedaan worden? U bepaalt zelf welke acties u onderneemt tegen wanbetalers. Eén van deze opties is het inschakelen van een incassobureau. Voor u een incassobureau kunt inzetten moet u echter eerst aan de wettelijke eisen voldoen. Maar wat is een incassobureau eigenlijk?
Een incassobureau is een onderneming dat schulden int namens de schuldeiser. Incassobureaus worden ingeschakeld door ondernemingen en organisaties die te maken hebben met een wanbetaler. In zo’n scenario is de onderneming, die nog geld hoort te ontvangen, de schuldeiser. De wanbetaler is de schuldenaar en debiteur, hij of zij moet nog geld betalen aan de schuldeiser.
1. Wettelijke eisen
Voordat u een incassobureau kunt inschakelen moet u echter eerst voldoen aan de wettelijke eisen. De schuldeiser is namelijk verplicht minimaal 1 aanmaning (herinnering) te sturen naar de schuldenaar, mits de schuldenaar een particulier is. Hierop volgt een termijn van 14 dagen waarin de schuldenaar alsnog de tijd krijgt om de openstaande schuld te betalen. Mocht dit niet het geval zijn, pas dan mag u een incassobureau inschakelen.
Mocht de schuldenaar geen particulier zijn, maar een zakelijke klant, dan mag u direct na het verstrijken van de afgesproken betalingstermijn een incassobureau inschakelen. Neem echter in achting dat het niet altijd verstandig is om direct een incassobureau in te schakelen bij zakelijke klanten. Ons advies is om minimaal 1 aanmaning te sturen naar de schuldenaar. Neem verder contact op met de klant en overweeg de situatie.
2. Wat doet een incassobureau?
Een incassobureau probeert de achterstallige vorderingen te innen. Ze zullen veel contact zoeken met de wanbetaler. Alle communicatie van de schuldeiser naar de schuldenaar gaat via het incassobureau. De extra gemaakte kosten voor het inschakelen van een incassobureau komen bijna altijd op rekening van de debiteur/schuldenaar. Maar hoe probeert een incassobureau de schulden te innen?
Een incassobureau zal voornamelijk menigmaal contact zoeken met de schuldenaar. Dit kan zijn door middel van mailtjes, berichten of door te bellen. Ook is een incassobureau in staat aanmaningen en sommaties te versturen naar de debiteur. Uiteindelijk zorgen incassobureaus voor betalingsregelingen en zullen ze eventuele misverstanden wegnemen.
Een incassobureau heeft andere rechten en bevoegdheden dan een deurwaarder. Mocht de debiteur geen gehoor geven aan het incassobureau, dan schakel je een deurwaarder in. In ons blog kunt u lezen wat het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau is.